Digi 4K, prima televiziune Ultra HD românească?

 • S.C. RCS&RDS SA a solicitat CNA-ului o licență audiovizuală cu difuzare prin satelit pentru o nouă televiziune cu denumirea de "DIGI 4K". Din denumire se subînțelege că este o televiziune Ultra HD, ce va fi difuzată în rezoluție 3840 × 2160.


  Please login to see this picture.  Solicitarea pentru Digi 4K este pentru licență cu difuzare prin satelit. E posibil să fie o greșeala de redactare în comunicatul CNA, și sa fie de fapt o solicitare pentru licența cu difuzare prin rețele de comunicații electronice / cablu; sau poate chiar astfel a fost solicitată licența. Vom reveni cu o actualizare detaliată, după ședința care începe la ora 10:00, marți, 30 octombrie 2018.  Sursa: Please login to see this link.


  Please login to see this picture.

  The post was edited 1 time, last by Dex ().

 • RCS a primit licență pentru Digi 4K. Postul va difuza și meciuri de Champions League și Europa League. Când va începe să emită!

  Please login to see this picture.


  Consiliul Național al Audiovizualului a dat undă verde pentru prima televiziune cu emisie Ultra HD românească.
  Forul audiovizual a aprobat acordarea unei licențe prin satelit pentru Digi 4K, care va fi o televiziune generalistă, ce va difuza filme, documentare dar și meciuri de fotbal din Europa League, Champions League sau alte campionate europene (care vor avea emisie 4K).
  Publicitate Televiziunea va emite în România și în alte țări din Europa Centrală și de Sud Est, potrivit proiectului depus la CNA.
  Postul va fi lansat, potrivit reprezentanților RCS, în prima parte a lunii noiembrie, în jurul datei de 8 - 9 noiembrie.
  Postul Digi 4K va fi disponibil contra cost și va putea fi recepționat de utilizatorii care au abonament la RCS și care dețin un televizor cu tehnologia 4K.
  Întrebați despre prețul pentru Digi 4K TV, reprezentantul RCS a răspuns că nu știe exact, dar că probabil va fi în jurul prețului plătit acum pentru canalele de filme pay TV.
  Bogdan Chirițoiu, Manager Proiect:
  „Ne-am aliniat unui trend care este mai mult decât evident în toată industria. Calitatea programelor tinde să crească. Dacă ne uităm în jurul nostru, și în Serbia s-a lansat un canal 4K.
  Conținutul acestui canal va fi din trei surse: conținut de sport, vom avea transmisii live. Programul urmând să fie mixat cu muzică și programe de documentare.
  E un program experimental, încă nu știm cum va reacționa public. Un canal pay tv premium disponibil celor care au tehnologia 4K. Va fi și cu sunet dolby.
  De principiu, transmisiile live vor fi de la competițiile pe care Digi Sport le are deja achiziționate. Vor fi în principal din Champions League dar și din campionatul Franței și Spaniei. Documentarele vor fi despre natură și travel.”

  Despre Digi 4K:

  • Este un canal experimental, tip pay-tv, ce va emite UHD, cu acoperire națională și internațională – statele din Europa Centrală și de Sud-Est


  • În prima etapă, toate programele vor fi achiziționate de la producatori independenți externi care pot furniza conținut la calitate UHD.


  • Intr-o etapă ulterioară, Digi 4K intenționează să producă conținut propriu, cum ar fi emisiuni de tip documentar, sportiv, muzical.

  PROGRAMELE DIGI 4K

  • De luni până duminică, pe intervalul 8:00 - 10.00 Digi 4K va difuza videoclipuri muzicale realizate în format UHD.


  • De la 10.00 , la 20.00, postul va difuza un mix de programe: documentare, filme, competiții sportive.


  • Prime Time-ul va incepe de la ora 20:00 si va aduce documentare, competiții sportive sau filme artistice.


  • Pe parcursul zilei, vor fi difuzate documentare si filme artistice.


  • Incepand cu ora 24:00 se va difuza in reluare un mix de programe.


  • În fiecare zi de marți, miercuri și joi și în prime-time Digi 4K va tranmite live Champions League si din Europa League cat si din campionatele interne europene. „Dezideratul nostru este de a difuza cate doua meciuri in zilele din timpul saptamanii si cate un meci in zilele de week-end”, spun reprezentanții RCS în proiectul depus la CNA.

  Proiect finananciar:
  Potrivit proiectului financiar depus la CNA, RCS estimează anul acesta venituri din pay per view de 18.000 de euro. Anul viitor veniturile estimate din pay per view sunt estimate la aproape 1,1 milioane de euro. Urmând ca până în 2022 să ajungă la 2,1 milioane de euro.
  Cheltuielile pentru conținut sunt estimate la 230.000 de euro. Urmând ca de anul viitor să atingă 1,3 milioane de euro.
  Investiții pe zona tehnică estimate la 220.000 de euro.
  Din proiectul tehnic al Digi 4K, conform documentației depuse la CNA:
  1. Server de playout de tip CIAB (channel-in-a-box) cu storage intern – 2 sisteme de tip MAIN & BACK-up pentru asigurarea redundantei.
  2. Stocare externa pentru materialele de tip UHD/4K.
  3. Matrice de comutare semnale video 40x40 pentru semnale video 3G/6G/12G.
  4. Echipamente de interconectare semnale video si audio: distributii video, embedder-e, de-embedder-e, frame synchronizer-e, convertoare fibra optica pentru transport semnale 12G.
  5. Masa de MCR pentru monitorizare emisie TV UHD/4K.
  6. Decoder pentru receptia semnalelor UHD/4K transmise pe satelit.
  7. Encoder pentru distributie in reteaua de cablu TV, satelit, IPTV.

  Canalul de tip UHD/4K va asigura transmisiunea si comentariul evenimentelor sportive de tip LIVE, playout-ul materialelor nativ UHD/4K, inregistrarea evenimentelor cu comentariu si apoi retransmiterea acestora, productie proprie UHD/4K.
  Platforma tehnica va putea fi folosita si pentru upconversia materialelor in format HD catre UHD/4K.
  Subtitrarea filmelor va fi facuta cu ajutorul tehnicii burn-in.
  RCS&RDS SA deţine pe zona de media:
  - 4 licenţe audiovizuale pentru radiodifuziune: 2 pentru Pro FM (satelit şi reţea naţională) şi 2 pentru Digi FM (satelit şi reţea naţională)
  - 6 licenţe audiovizuale pentru televiziune difuzată pe satelit: DIGI 24, Digi Film, Digi Sport 1 (canale seundare Digi Sport 2, Digi Sport 3, Digi Sport 4), Digi World (canal secundar World Channel), Digi Animal World (canal secundar Animal World Channel), Digi Life (canal secundar Life Channel)

  - 8 licenţe pentru difuzarea regională prin reţele de comunicaţii electronice a programelor Digi 24 Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea şi Timişoara
  - 2 servicii media audiovizuale la cerere: Digi Online şi Digi Play.
  FOTO. Digi 4k TV


  Please login to see this link.